Ciąża to czas, kiedy kobieta musi zadbać nie tylko o siebie, ale też o dziecko, które ma przyjść na świat. Jedną z najważniejszych rzeczy w tym czasie jest odżywianie. Niestety, kobietę w ciąży obowiązują liczne restrykcje. Czego nie można jeść w ciąży? Czego unikać? A co można jeść, mimo powszechnych przekonań? Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Czego nie wolno jeść w ciąży?
Oczywistym jest, że w ciąży absolutnie nie można pić alkoholu. Jednak są jeszcze inne produkty spożywcze, których nie należy spożywać w okresie ciąży.
- Izomery trans kwasów tłuszczowych
Ten obco brzmiący rodzaj tłuszczu jest obecny w wysoko przetworzonej żywności, m.in.: w ciastkach, chipsach, wafelki, kupowane ciasta, a także wszystkie produkty smażone w głębokim tłuszczu i te, które mają na etykiecie napisane: “utwardzony tłuszcz roślinny”, “tłuszcz cukierniczy” lub “tłuszcz piekarniczy”. Poza tym, że wysoko przetworzona żywność nie jest korzystna dla naszego zdrowia, to izomery trans przechodzą barierę łożyskową. Ich występowanie może spowodować atopię, zaburzenia rozwoju płodu i stan przedrzucawkowy.
- Surowy nabiał, mięso, ryby i jaja
Surowe, niedokładnie upieczone lub krwiste produkty nie są wskazane dla kobiet w ciąży. Dlaczego? W surowym mięsie i jajach mogą znajdować się drobnoustroje powodujące zakażenia pokarmowe.
- Sery pleśniowe
To dotyczy wyłącznie serów z niepasteryzowanego, surowego mleka – takie jak na przykład sery przerośnięte niebieską pleśnią lub francuskie sery camembert. Sery te niosą ze sobą ryzyko zakażenia bakterią Listerii.
- Wątróbka
Zawiera ona witaminę A w formie retinolu, który w wysokim stężeniu jest bardzo szkodliwy dla płodu. Oprócz samej wątróbki, należy zwracać uwagę na przetwory, które mogą ją zawierać – w tym pasztety.
Zobacz: Co warto wiedzieć, będąc w 11 tygodniu ciąży?
Czego unikać w ciąży?
- Zioła
Wiele ziół może być równie skutecznych, co leki, dlatego należy podchodzić do nich ostrożnie. Lepiej pozostać przy nagietku, pokrzywie i mniszku lekarskim, ponieważ są one bezpieczne dla kobiet w ciąży.
- Kofeina
Kofeina znajduje się w kawie, herbacie, gorzkiej czekoladzie, a także w napojach energetycznych. Nie oznacza to, że masz całkiem z nich zrezygnować. Jednak trzeba je mocno ograniczyć w czasie ciąży. W 1 trymestrze dobrze jest zrezygnować z kofeiny, a w kolejnych trymestrach można spożywać do 200 mg dziennie.
- Cukier
Nadmierne spożywanie cukru w ciąży może prowadzić do znacznego przyrostu masy ciała lub cukrzycy ciężarnych. Stanowią one zagrożenie dla płodu, u którego po urodzeniu może wykształcić się cukrzyca typu 2 oraz otyłość.
Co można jeść, chociaż wszyscy mówią, że nie?
Istnieje wiele mitów na temat ciąży. Niektóre z nich dotyczą produktów, których nie należy spożywać. Jednak niekoniecznie jest to prawda. Oto produkty, które można spokojnie jeść w ciąży, nie bacząc na krzywe spojrzenia innych.
- Maliny
Błędne przekonanie głosi, że napar z malin lub poziomek, spożywany do 32 tygodnia ciąży przyspiesza poród. Nie ma to potwierdzenia naukowego, zatem owoce te można bezpiecznie jeść.
- Ananas
Ananas zawiera bromelinę, której używa się do zwalczania stanów zapalnych. Nie zaleca się kobietom w ciąży produktów z bromeliną, ale ananasy można jeść bez obaw. Niebezpieczna dawka dla zdrowia to taka po spożyciu 7 ananasów na raz.
- Grzyby
Grzyby jadalne można jeść bez obaw. Zawierają wiele przeciwutleniaczy, niezbędnych dla każdego na każdym etapie życia. Trzeba jedynie zwracać uwagę na to, czy dany grzyb nie jest trujący.
Zobacz: Co jeść, żeby zapobiec odwodnieniu?